Deskundigenpanel

De klupleidsters van Slank-Klup Benelux zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van gewicht en afslanken. Bij hen kunt u terecht met al uw vragen. Via deze rubriek kunt u ook vragen stellen aan de deskundigen die verbonden zijn aan Slank-Klup Benelux

De meeste gestelde vragen hebben wij, met de antwoorden,
al voor u verzameld. Wellicht staat uw vraag daar ook al bij.

Staat u vraag er niet bij ? Klik dan hier om uw vraag te stellen.
Een overzicht van actuele zaken op het gebied van afslanken en gezondheid kunt u vinden bij Actualiteit.

Meest gestelde vragen

Een overzicht van de meest gestelde vragen aan de deskundigen van Slank-Klup Benelux én de antwoorden.

Vragen aan de diëtist

Nee, dat is heel onverstandig. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Tijdens de nacht zijn de reservevoorraden van het lichaam uitgeput. Het ontbijt vult deze voorraden weer aan en geeft het lichaam de energie om de dag te beginnen. Wanneer je niet ontbijt heb je minder energie dan normaal waardoor je minder functioneert.
De redenering dat er calorieën uitgespaard worden door het ontbijt over te slaan klopt niet. Door het tekort dat in het lichaam ontstaat en de daling van de bloedsuiker, ontstaat er later in de ochtend een enorme (lekkere) trek. Dat leidt vaak tot snaaien. Iets verstandigs nemen schiet er dan bij in. Het gevolg is een hoop extra calorieën.
Kies bij voorkeur voor vezelrijke broodsoorten, zoals bruin brood of volkoren brood.
Vezelrijk brood geeft eerder een verzadigd gevoel, zo krijg je minder snel trek tussendoor. Bovendien levert het meer ijzer en B-vitamines dan wit brood.
Moeite om ’s ochtends brood te eten? Een schaaltje pap (bijvoorbeeld havermout of bambix) of yoghurt met muesli zorgt ook voor een goede start van de dag.
Een boterham kun je zo nu en dan afwisselen met knäckebröd of beschuit (1 snee brood staat gelijk aan 2 beschuiten / knäckebröd). Kies dan wel voor een volkoren variant.
Vervang brood niet te vaak. Brood is een belangrijke bron van jodium, dat nodig is voor een goede stofwisseling.
Besmeer het brood altijd met halvarine. Dit levert goede vetten en vitamine A, D en E. Dat geldt ook voor margarine uit een kuipje, maar dit levert weer meer calorieën.
Kies voor mager broodbeleg, zoals 20+ of 30+ kaas, kipfilet, rosbief, fricandeau, achterham, sandwichspread, jam en appelstroop.
Te lang wachten met eten kan leiden tot overmatige trek, waardoor je toch meer eet dan je zou willen. Door 3 maaltijden en 3 keer een tussendoortje te nemen, voorkom je dat. Het is ook goed voor de stofwisseling en het op peil houden van het bloedsuikergehalte.
Het jojo-effect ontstaat door de afbraak van spiermassa in het lichaam. Hoe minder spiermassa iemand heeft, hoe minder energie het lichaam verbruikt, hoe lager de stofwisseling is. Bij een caloriearme voeding worden er minder calorieën gegeten dan het lichaam nodig heeft, waardoor het lichaam de eigen energievoorraden gaat aanspreken. Er wordt naast vet ook eiwitten verbrand. Gevolg is dat de spiermassa afneemt en de stofwisseling daalt.
Na het bereiken van het streefgewicht is er minder actieve spiermassa over dan voorheen.
De stofwisseling is gedaald zodat het lichaam minder calorieën nodig heeft. Gaat iemand na de lijnperiode weer evenveel eten als voor die tijd dan zal die persoon dus aankomen. Zo ontstaat het jojo-effect. Om het jojo-effect te voorkomen, is het dus van belang om rustig af te slanken met gezonde en evenwichtige voeding.
Nee, dat is onverstandig. Gewichtsschommelingen op korte termijn zijn normaal en vaak het gevolg van het vasthouden van vocht. Dagelijks wegen kan een vertekend beeld geven en leiden tot frustraties. Één keer per week wegen geeft een goed beeld van het gewichtsverloop.
Nee. Beide margarines bevatten 80% vet. Het woord dieet slaat op de aanwezigheid van gezonder, onverzadigd vet. Onverzadigde vetten hebben een cholesterol verlagende werking.
Klopt. Rokers hebben dagelijks 20 mg vit. C meer nodig. De extra hoveelheid is nodig om schadelijke effecten van het roken te herstellen.
Het kan, maar het liefst af en toe. Sap vult minder en levert minder vezels.
Nee, de extra kilo’s kunnen een belasting vormen voor het bloedvatenstelsel en kunnen de gewrichten beschadigen. Men hoeft niet per se te gaan sporten om de nodige lichaamsbeweging te krijgen. Er zijn bewegingsmogelijkheden genoeg die ook mensen met overgewicht kunnen doen, zonder dat de botten en gewrichten te veel belast worden. Maar zorgen wel voor een goede conditie en wat extra vetverbranding. Denk bv. aan zwemmen, wandelen of fietsen.
Indien men alsnog een intensieve sport (bv. joggen, squash, voetbal) wil beoefenen, is het aan te raden eerst een bezoek aan de huisarts te brengen.

Neem contact met ons op